Usein polttopuuta hakiessa törmää klapiin joka on hieman homeessa. Polttopuussa voi olla selvästi näkyvää hometta tai sienikasvustoa, tai puu voi olla kostunut ja kuivunut niin, että pinnalle on muodostunut mustaa pilkkua.
Homeisen puun polttaminen ei sinänsä ole ollenkaan sen hankalampaa tai huonompaa ympäristölle kuin terveen puun laittaminen takkaan. Puut tuodaan kuitenkin lähes poikkeuksetta sisälle ennen polttamista, ja tämä on asia joka aiheuttaa kysymyksiä.
Leviääkö home polttopuusta asuntoon?
Kun homeinen puu tuodaan sisälle asuntoon, leviää siitä lähes poikkeuksetta homeitiöitä huoneiston sisäpinnoille. Sama tapahtuu myös siinä tapauksessa että olet koskenut homeiseen puuhun ja tulet sisälle asuntoon. Määrä on vaan pienempi.
Joka tapauksessa luonnossa on homeitiöitä aina enemmän tai vähemmän, aivan samalla tavalla kun loppukesällä ilma täyttyy voikukan siemenistä ja syksyllä koivun ja muiden puiden levittämistä elämän aluista.
Voikukka kuitenkin alkaa itämään vain siinä missä olosuhteet ovat otolliset. Pitää olla jotain johon tarttua ja sopivasti valoa sekä kosteutta jotta yhteyttäminen ja ravinteiden otto tapahtuu optimaalisesti. Tai edes riittävän hyvin.
Tämä sama koskee toki myös hometta. Sopivan kuivaa taloa ei saa homehtumaan tuomalla sisälle homeisia polttopuita. Vaikka puut toki levittävät homeitiöitä ilmaan ja talon rakenteisiin, ei kuiva rakenne tarjoa homeelle hyvää kasvualustaa ja näinollen home ei siirry kasvamaan rakennuksen rakenteisiin.
Homeisten polttopuiden tuominen sisätiloihin ei siis itsessään aiheuta rakennuksen homehtumista.
Aiheuttaako homeinen polttopuu hengitysongelmia?
Ihmiset herkistyvät homeelle eri tavoin ja herkistymisen asteesta riippuu, kuinka herkästi henkilö homeisen materiaalin läheisyydessä alkaa oirehtimaan.
Homeinen polttopuu saattaa aiheuttaa hengitysoireita henkilölle joka on ennestään altistunut homeelle riittävästi ja näin herkistynyt ja tullut tavallaan homeelle allergiseksi. Jokaisen on itse harkittava, minkä verran haluaa itseään ja perhettään homeelta suojata. Liiallinen hygienia ei tässäkään tapauksessa tietysti ole hyväksi.
Homeisen polttopuun tunnistaminen
Homeelta ei koskaan voi välttyä niin kauan kun toimitaan luonnosta peräisin olevan materiaalin kanssa. Puihin muodostuu erilaisia homeitiöitä ja sienikasvustoa heti niiden alettua itää, ja puut ovat jossain määrin homeessa koko elämänsä ajan. Home ei puusta katoa vaikka puu kaadetaan ja kuivataan. Tehtiinpä se miten oikeaoppisesti tahansa.
Yleisin ”homehtumisen” aste polttpouussa on tummuminen ja mustat pilkut jotka ilmestyvät ensimmäisenä polttopuun päihin. Tällaisessa tummumisessa voi olla kyse homeesta, mutta useimmiten kyseessä on jokin sieni, joka aiheuttaa kasvaessaan puun tummumista. Tällaisesta puusta harvoin tulee edes herkille henkilöille minkäänlaisia oireita. Kun puu tuodaan sisälle ja poltetaan samantien, ei ilmaan joutuvien sieni- ja homeitiöiden määrä ole suuri.
Suurimmassa osassa myytävää polttopuuta on jonkin verran näkyvää tummentumaa, eikä tämä ole ongelma puun käytön kannalta.
Ammattimaiset puun myyjät toimittavat useimmiten hyvinkin puhdasta ja tumumatonta puuta, ja suuri osa puun tummumisesta ja homehtumisesta tapahtuukin loppukäyttäjän puupinossa.
Kun puu syystä tai toisesta aikansa makaa kosteassa, joko maata vasten tai sateelle alttiina, etenee puun pilaantuminen vähitellen selkeämmin näkyväksi homeeksi tai lahoksi, kosteudesta ja lämmöstä riippuen.