Polttopuun hankinta

Puun polttamisen kustannuksiin ratkaisevasti vaikuttava asia on polttopuun hankinta. Polttopuun hankinnassa on kyse poltettavan puun ostamisesta tai hakemisesta omasta metsästä ja pilkkomisesta sekä kuivaamisesta poltettavaan muotoon. Polttopuun hankinta vaikuttaa paitsi itse polton kustannuksiin, myös siihen, paljonko puuta polttamalla on mahdollista säästää asunnon lämmityskustannuksissa.

Polttopuuta hankitaan usein varsinaisen lämmityskäytön sijaan ja ohella myös tunnelman luomista varten ja saunan lämmitykseen. Joskus nuotiotakin silmällä pitäen.

Hankitpa polttopuun mihin käyttöön tahansa, on hyvä olla selvillä muutamasta perusasiasta polttopuun hankintaan liittyen, jottei homma mene kuvainnollisesti metsään.

Polttopuuta on hyvä ostaa sesongin ulkopuolella

Kuumin sesonki klapikaupassa on tietysti kylmin vuodenaika. Usein ihmisiltä loppuvat polttopuut juuri silloin kun niitä käytetäänkin, eli kylmällä ilmalla. Joko syksyllä tai talvella.

Kun hankit omat ostopolttopuusi tällaisen sesonkiajan ulkopuolella, saatat päästä hieman halvemmalla, saat sovittua toimitusajan paremmin itsellesi sopivaksi ja ennenkaikkea saat mielenrauhan kun polttopuun hankinta on tehty jo etukäteen.

Kun olet hyvissä ajoin liikkeellä polttopuukaupoilla, saa puu kuivua rauhassa omassa varastossasi ennen kuin se ladotaan tulisijaan poltettavaksi. Näin puu on mahdollisimman kuivaa ja palaa siksi mahdollisimman puhtaasti.

Puiden kaato omasta metsästä kevättalvella

Puut kuivuvat parhaiten alkukesällä ja kesällä, jolloin aurinkoa riittää ja keli on hieman tuulinen mutta kuitenkin kuiva. Metsässä on mukavampi liikkua talvella pienen hangen päällä kuin esimerkiksi märällä syyskelillä. Kaadetut puut pysyvät puhtaampina kun niitä vetää lunta pitkin verrattuna märällä metsänpohjalla vetämiseen. Lisäksi lintujen ja muiden pienelukoiden pesät eivät ole aktiivikäytössä talvella yhtä paljon kuin keväällä ja kesällä.

Näistä syistä johtuen omasta metsästä kaadettavat puut on hyvä käydä kaatamassa alkukeväällä ja pilkkoa klapeiksi kesään mennessä. Kesän kuivuttuaan klapit saattavat olla jo sopivan kuivia polttoon. Keleistä ja säilytysolosuhteista toki riippuen.