Polttopuu omasta metsästä

Polttopuun tekeminen oman metsän puista, omalla pihalla kasvavista rungoista tai mökkimetsän tuulen kaatamista rangoista on paitsi palkitsevaa taloudellisesti, myös hyvää hyötyliikuntaa. Tuulen kaatamat puut pitää joka tapauksessa korjata metsästä mikäli mielii pitää metsän siistinä, pihalta pitää joskus karsia liikaa varjostavia lehtipuita ja omaa metsää on syytä harventaa jotta puut kasvavat taloudellisesti sopivan matkan päässä toisistaan. Mikäli tällaisista puista ei vähitellen tee itselleen polttopuuta, jäävät ne helposti kasoihin mätänemään ja palaavat luonnon kiertoon hyödyttämättä sinua lämpötaloudellisesti.

Omasta metsästä keräämällä saat myös mahdollisesti ekologisempaa puuta kuin valmiita klapeja ostamalla. Mahdollisesti siksi, että mikäli käytät oman metsän puiden siirtoon, pilkkomiseen ja pinoamiseen paljon konevoimaa ja tätä kautta fossiilista polttoainetta, saattaa oman puun hiilijalanjälki olla suurempi kuin ostetun tehokkaasti tuotetun puun.

Myös omalle työlle on laskettava jokin arvo, ja mikäli olet työssä jossa tienaat huimasti paremmin kuin metsässä rämpimällä, ei polttopun teko välttämättä ainakaan itse ole järkevää.

Ajatellaan kuitenkin tässä kohtaa että omien puiden muokkaamisessa poltettaviksi klapeiksi on joku järki ja pysytään asiassa.

Polttopuun teko alkaa kaatamalla

Ensimmäinen vaihe oman metsän muuttamisessa polttopuiksi on puiden kaataminen. Toki voi olla että tuuli on tehnyt jo varsinaisen kaatotyön, mutta joka tapauksessa puu pitää saada maanmyötäiseksi sellaiseen korkeuteen jossa sen karsiminen on mahdollista.

Puun kaatamisessa on omat niksinsä, ja koska en ole ammattimetsuri, jätän jokaisen oman harkinnan varaan sen, paljonko kaatamista opettelee itse ja missä kohtaa tilaa paikalle jonkun kokemusta omaavan kaatamaan hankalimpia puita.

Yleisenä ohjeena voidaan kuitenkin ajatella, että puiden kaatoalueella ei ole hyvä pitää koko perhettä mukana. Mitä vähemmän porukkaa on lähellä kun puita kaadetaan, sitä pienemmät mahdollisuudet on loukata sivullisia.

Omassa metsässä saa usein hääräillä aika rauhassa, mutta jos metsä on esimerkiksi liikennöidyn tien vieressä, metsässä menee paljon kuntopolkuja tai se on muuten mahdollisesti ihmisten liikennöimä, pitää varmistaa ettei puita kaadettaessa vaara-alueella ole ketään ylimääräistä.

Puut on yleensä hyvä kaataa niin, että niiden karsiminen yksi kerrallaan on mahdollista. Kaataessasi monta puuta samaan kasaan, saat aikaiseksi aikamoisen työmaan kun kiipeilet oksaisen runkokasan päällä ja koitat miettiä, mikä oksa kannattaa katkaista ensin ja mikä sen jälkeen. Kaada siis puita senverran ja sen verran etäälle toisistaan että saat ne karsittua hyvin.

Puut kannattaa usein karsia samantien, mutta tähän on olemassa myös poikkeus.

Lehtipuiden kaataminen rasiin

Rasiin kaataminen tarkoittaa tilannetta jossa puuta ei kaatamisen jälkeen karsita, vaan sen annetaan itsekseen kuihtua ennen karsimista. Rasiin kaataminen on tehtävä kesällä tai viimeistään alkusyksyllä jolloin puissa on vielä lehdet tallella. Kun puut kaadetaan ja jätetään karsimatta aurinkoiseen paikkaan, imevät lehdet luonnollisesti puusta kosteutta niin kauan kun sitä on sopivasti jäljellä.

Rasiin kaadettu puu karsitaan siinä vaiheessa kun huomataan lehtien nuutuvan ja alkavan vähitellen muuttaa väriään. Tällöin lehdet ovat imeneet puusta sen määrän kosteutta joka niiden on mahdollista irti saada.

Näin toimimalla puu kuivuu hieman tehokkaammin kuin samantien karsittuna ja pätkittynä.

Koivu kuivuu kuoren alla hitaasti

Koivusta polttopuita tehtäessä on muistettava että koivun kuori on hyvin tiivis. Koivu kuivuu kuorensa alla niin hitaasti, että ilman halkaisua pinossa olevat koivurangat vähitellen lahoavat ja palaavat luonnon kiertoon. Tämä ei koske aivan lyhyitä pätkiä, mutta jo reilun puolen metrin koivupölkyt on ehdottomasti halkaistava vaikka muuten pesässä halkaisematonta puuta polttaisikin.

Kaadetut rungot karsitaan ja pätkitään kuljetusmittaan

Kun kaadetun puun on annettu mahdollisesti ensin kuivua lehtineen, ja puu on karsittu, alkaa puun pätkiminen kuljetuksen aikaiseen mittaansa. Useinkaan puuta ei ole syytä sahata metsässä polttopuumittaan vaan se on parasta kuljettaa kuljetusvälineen kapasiteetti huomioiden mahdollisimman pitkinä rankoina polttopuiden tekopaikalle. Yhdessä pilkkomattomassa rangassa kulkee kerralla monen klapin verran polttopuuta ja näin ollen yhden klapin osuuteen kuluva siirtämisen vaiva on mahdollisimman pieni.

Kun tiedät millaiseen käyttöön ja minkä pituista puuta tarvitset, voit jo metsässä päättää katkaista puun tämän pituuden kerrannaisina. Suurin osa tarvittavista polttopuiden pituuksista on jokin metrin osa, joten tasametriin pilkottu runko on usein turvallinen valinta.

Puut sahataan oikeaan pituuteen

Halkaisu koneen voimalla tai käsin kirveellä

Puiden pinoaminen vaikuttaa kuivumiseen